A törpenyuszik szobatisztaságra nevelése

Amikor hazavisszük kis kedvencünket, szórjuk be a ketrec sarkait forgáccsal, vagy pellettel.

Pár nap alatt a nyuszi kiválasztja, számára melyik kis sarok a szimpatikus. Akkor tehetjük abba a sarokba a nyuszi sarok wc-t, majd abba a forgácsot vagy pelletet. Én inkább a pelletet javaslom, sokkal jobb a szag-és nedvszívó képességgel bír. Ennek tetejére tegyünk a már ürülékes forgácsból vagy pelletből, így a szag alapján a nyuszink mindig ide fog visszajárni.

Pár nap alatt megszokja, hova kell illemhelyre mennie. Előfordul természetesen még, hogy a wc-n kívül fog még a ketrecben bogyózni, akkor azokat pakoljuk vissza a wc-jébe.

Pár hét alatt ha ezt következetesen végezzük, megszokja teljesen neki hova kell járnia.

Akkor válik szobatisztává, ha a pisilést csak a wc- ben végzi, a bogyókat még sokáig elszórhatja, de természetesen ez akkor derül ki igazán, ha kiengedjük a szobában.

Az igazán szobatiszta nyuszi nem bogyózik és pisil a szőnyegre, csak ha majd a ketrecébe visszaérkezik, ez alól majd kivételt képezhet az ivarérés időszaka, akkor jelölgetnek, de időben el kell végeztetni az ivartalanítást és visszaáll a rend. (Az ivartalanításról olvashatsz az ivartalanítás menü pont alatt).

A legfontosabb, amikor hazavisszük rögtön kezdjük a szobatisztaságra nevelést, mert később már nehéz lesz leszoktatni esetlegesen kialakult rossz szokásairól.

A toalett tisztításához szerezzünk be egy lapátot, azzal könnyedén kiszedhető a szennyezett alom.

A fent említett hozzávalók: sarok wc, pellet, kislapát