Az ivartalanítás fontossága

A nyulak ivartalanítását is természetesen egy jól megválasztott nyuszikhoz értő szakorvos végezze. Ez egy altatásban történő rutin műtét, ahol az ivarszerv elkötése vagy eltávolítása történik. Amennyiben mód van rá, akkor olyan helyet kell keresni, ahol  gázos altatást végeznek, hiszen ez a legbiztonságosabb altatási mód ami létezik.

A fő probléma az, hogy már ivaréretté válnak viszonylag elég hamar, (3-5 hónapos kor) de veszélyes ha ilyen korán kicsinyük születik.

Feltehető annak a kérdés, ha nekem csak egy nyuszim van, akkor miért szükséges az ivartalanítás?

A nőstény nyusziknál az ivarérés elérésével előfordulhat agresszió a fajtársaik és az ember felé is. Az ivartalanítás ezt a problémát megoldja, illetve vannak olyan viselkedések amik szintén hormon működés miatt lépnek fel, mint a fészeképítés vagy a szőrtépés.

A nőstény nyuszik ivartalanítása azonban egészségügyi okból is fontos.

A nőstény nyuszi ugyanis folyamatos ivarzásban van, ez pedig folyamatosan magas ösztrogén szinttel jár. Ez a  hormon a méhnyálkahártya megvastagodását okozza. Amennyiben a nyuszinál ez az állapot sokáig folyamatosan fennáll, megbetegedésekhez vezethet.

(méhgyulladás, méhvérzés, méhdaganat).

A bak nyulak esetében az ivartalanítás szintén az esetlegesen előforduló agresszió és a jelölgetés miatt lesz esedékes, illetve ha ellenkező nemű nyuszit szeretnénk mellé, de nem szeretnénk kis nyuszikat.

A műtét után ne várjunk rögtön eredményt, a hormonok kiürülése, 1-2 hónap, de a viselkedésbeli izgágaság megszűnése akár 5-6 hónapot igénybe vehet.

Amennyiben továbbra is vannak a nyuszinknak viselkedésbeli problémái, jó lesz ha elgondolkodunk rajta, hogy lehet nem foglalkozunk vele eleget, nem vesszük kézbe elégszer és nem jelöltük ki a határokat, hogy mit lehet és mit nem. A műtét után, biztosítsunk neki nyugodt környezetet, ha nem eszik, akkor adjunk nekik paszta formájában ételt és természetesen a műtét után gondoskodjunk az emésztést segítő probiotukumokról is. (pl.Fibreplex). Célszerű hogy legyen rajta gallér, hogy ne piszkálja a sebet.

Az ivartalanítás időpontja: Amikor a nyuszink eléri az 5-6 hónapos kort, de fontos hogy legyen legalább 1 kg-os.